Deeltijd zzp’er. De voor- en nadelen

U droomt ervan om voor uzelf te beginnen. Maar u twijfelt of u dan voldoende verdient en of het bedrijf wel levensvatbaar is. Of u wilt eerst kijken het u bevalt om eigen baas te zijn. Daarom wilt u het ondernemerschap combineren met een parttime baan in loondienst. Waar moet u dan aan denken? 

Nieuws
Datum: 21-04-2022

Een bedrijf beginnen met behoud van de vaste baan. Het is een keuze die steeds populairder wordt. Het grote voordeel is dat u inkomenszekerheid heeft. U krijgt maandelijks uw salaris uitbetaald, ook als u ziek bent. Verder ontvangt u vakantiegeld, misschien een 13e maand en de vrije dagen worden doorbetaald. Uw vaste inkomen is beschermd als u langdurig arbeidsongeschikt wordt en misschien bouwt u nog wat pensioen op.  Als ondernemer moet u dat soort inkomenszekerheden zelf regelen.

Tijd en geld

Het heeft ook nadelen om het ondernemerschap te combineren met een baan. Als uw bedrijf goed gaat lopen, krijgt u het drukker. U moet dan naast uw baan misschien ook ’s avonds en in het weekend werken. Of u moet klanten teleurstellen. Heeft u gekozen voor een parttime baan? Dan ontvangt u ook een parttime salaris. Als uw bedrijf in het begin nog maar weinig omzet haalt of als u door arbeidsongeschikt niet kunt werken, is dat parttime salaris misschien niet genoeg. U kunt dan behoorlijk krap komen te zitten. Vraag ons hoe u dat risico kunt opvangen.

Ondernemingsplan maken

De start van uw eigen bedrijf moet u goed voorbereiden, ook als u daarnaast nog een baan heeft. Maak daarom een ondernemingsplan. Daarin staat wat voor bedrijf u heeft, waarom u denkt dat het een succes kan worden en wat de verwachte opbrengsten en kosten zijn.

U moet waarschijnlijk investeren, bijvoorbeeld in een werkplek, apparatuur, marketing en inkoop. Leg in het plan vast hoeveel u daarvoor nodig heeft, hoe u aan een financiering komt en hoe u aan uw betalingsverplichtingen kunt voldoen.

Belastingen op orde

Punt van aandacht is de fiscale kant van het ondernemerschap. Zorg voor een puntgave administratie en zoek uit welke aftrekposten u heeft en wat voor soort belastingen u moet betalen, zoals inkomstenbelasting en btw. Komt uw jaaromzet niet boven de € 20.000 uit? Dan kunt u gebruikmaken van de Kleine Ondernemers Regeling (KOR) en hoeft u geen btw in rekening te brengen. Zet het geld dat de u aan belastingen moet betalen apart. Zo voorkomt u betalingsproblemen.

Risico’s verzekeren

Houd ten slotte rekening met de bedrijfsrisico’s. Daarbij maakt het niet uit of u parttime of fulltime zzp’er bent. De kans op brand, een cyberincident of een niet-betalende klant is dan even groot. Neem contact op met ons kantoor om te bespreken wat uw belangrijkste bedrijfsrisico’s zijn en welke verzekeringen in uw situatie relevant zijn.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag